Szégyentelen szülőség - avagy a garantáltan sérülésmentes gyermekkor mikéntje ;)

Ikresanyu mindent megold

Ikresanyu mindent megold

Éjszaka

2023. május 18. - Ikresanyuu

348354844_156759647371729_1162303572659048218_n.jpg

 

Mi az oka, hogy egy kisbaba, aki három hónapos korától valami csoda folytán átaludta az éjszakákat, kétéves korában arra jut, hogy mostantól ő (is) fog műsorozni? ‒ töprengek este az ágyban, helyesebben a matracomon a gyerekszobában. Cicu éjszakai ébredéseire gondolok, miközben Manó altatókat énekelget magának: „Fejem, vállam, téjdem, tajpam…” , majd az ének dallamára: „Fejem, füjem, ojjom, tojkom…”, „Fejem, ojjom, popóm, köjmöm…”.  A többit már nem hallom.

Mintha csak egy perce tettem volna le a fejem, amikor Cicu felsír.

‒ Anyaaa!

‒ Ahhh….haaaa... ‒ motyogom.    

‒ Betakajsz?

Hát persze.

Egy órával később később.

‒ Anyaaa! 

‒ Ühhhhmmmmm.

‒ ANYAAA!

Ja igen ‒ rezzenek fel. Mióta is szólingat vajon?

‒ Itt vagyok.

‒ Hozoj tejet?

Próbálok feltápászkodni.

‒ Anyaaa!

‒ Igen?

‒ Hozoj? MÉJ NEM VÁJASZÓJSZ?!

‒ Elfelejtettem. De mindjárt hozom.

Felveszem a köntöst, kimegyek a konyhába, leszűröm a tejet, megmelegítem. Beviszem, megvárom, leteszem a poharat. Cicut betakarom, cicaplédet tegyem feje alá, hol a nyuszikája, hé, hova tűnt az esti könyvecskéje, mijé vettem ki ágyából, nem, könyv nem nyomja őt, de nyuszi beesett ágy alá, vegyem ki, megvan. Lefekszem, húznám magamra a paplant, amikor:

‒ Anyaaa!

‒ Mi van már megint?! ‒ szisszenek fel dühösen.

‒ Szejetjek! Pussz-pussz!  

Egyszerre olvaszt le egy kislány angyalkahangja minden fagyot a szívem tájékáról. Mégis csak igaz az a Didergő király.  

‒ Én is szeretlek. Nagyon. Megpuszilhatlak?

‒ NEM!

Mikor is kezdődtek az ébredések? ‒ folytatom magamban az esti monológom. ‒ Valamikor a múlt nyáron. Először talán mamáéknál. Leutaztam a gyerekekkel hozzájuk, hadd legyen nekik is nyaralás, akkor is, ha Apa nem tud velünk jönni, hisz építi a házat... Vajon Cicuka miről álmodott akkoriban, hogy annyiszor ébredt? Netán Apáról? Hm. Vagy csak túl sokat adok inni este?

Á ‒ húzom magamra a paplant, mintegy lezárva a kérdést ‒, csak így akarja kompenzálni az elmúlt éveket. Na és kiterjeszteni az ikres sémát erre is: mindig tökéletesen az ellentétét művelni annak, amit az ikertestvére tesz. Nem, ez se igaz teljesen… Képes vajon egy három hónapos csecsemő észlelni, hogy a tesó már nyolcadjára kel éjszaka, és ezért felvenné a mintababa szerepet? Majd pedig amikor tesó már nem kel fel annyiszor, rájön, hogy ideje a szerepcserének?... Mindegy is, úgyse tudom megfejteni, a legjobb, amit tehetek, ha most alszom.

Nézem még a plafont jó ideig, mielőtt újra el tudok aludni.

‒ Hó vagy má??? AJAAA!

Ez most Manó lesz. Nála aztán nincs kecmec, ugrani kell, de rögvest, különben olyan hangversenyt rendez, hogy felébreszt minden alvót.

‒ Hó vagy má?! Jossz vagy, jossz vagy!

Vagyis rossz.

‒ Itt vagyok ‒ vágom magam haptákba, parancsra készen.

‒ Elfogyott kukim!

‒ Ó, az nagy baj.

‒ Elfogyott, elfogyott! ‒ kiabálja.

‒ Gyere, megnézzük a fürdőszobában, mi maradt belőle.

‒ Nézd csak ‒ mutatom neki a fürdőben ‒, megvan az egész! Lehet, hogy csak rosszat álmodtál! 

‒ Ja, megvan? ‒ vizsgálódik csodálkozva.

Meglepve elhallgat, de aztán összehúzza a szemöldökét, és azt morogja:

‒ A’ nejjó! Le kell vágni!

‒ Levágni?... Pedig nekem nagyon tetszik így.

‒ Nejjó! Montam má!

‒ Oké, le kell vágni. De én most ehhez álmos vagyok. Menjünk az ágyba, és majd holnap kitaláljuk, mi legyen vele. Kérsz egy kis tejecskét?

‒ Nem!

Az ágynál:

‒ Nem akajok aludni.

‒ Drágám, sose kell. Olvashatsz is, vagy autózhatsz az ágyadban. Csak ez a kutyuska itt álmos ‒ mutatok a kezében szorongatott plüssre. ‒ Te viszed be, vagy én?

‒ Te NEM! Én ededül! ‒ horkan fel, és bemászik.

Eltelik egy idő, míg Manó újra elalszik, hallom, ahogy sokáig gurigatja még autóit a falon. „De jó, hogy egyedül el tudnak aludni”‒ sóhajtom magamban elégedetten, mielőtt magam is elaludnék.

‒ GYEJE MÁÁÁJ! ‒ ver fel ismét a harsogó parancsnok.

‒ Kéjek kakakút [kakaót]... Nem kéjek kakakút. Teját kéjek!... Nem teját kéjek. Kakakút kéjek! 

Ajjaj. Manó nagyon, de nagyon álmos.

‒ Drágám, tudod, még sötét van. A kakaó meg a tea csak napsütésben szeret előjönni. Tejecskét tudok hozni.

Rám bámul, na most mi lesz. Látom, hogy a szó elhatott az agyáig, el ám, még mielőtt elborította volna az a földönfetrengős „deénasztakajom”, látom, ahogy megcsillan a szemében az értelem, és ha megcsillan, akkor tudom, hogy… győztem!

De Manóka most minden értelmes szemcsillantása ellenére kitátja száját, és elbődül. De nagyon. Még a jelzőlámpa fényénél is látni, ahogy belerezeg ínyvitorlája a bődülésbe.

Szájára tapasztom egyik kezem, a másikkal felkapom, és kiviharzok vele a nappaliba.

‒ Itt szabad sírni. Vagy ki is leshetünk az ablakon... Ajjaj, még minden sötét. Éjszaka van, ilyenkor mindenki alszik még.

‒ Jé. Szötét van ‒ motyogja meglepetten. ‒ Akkoj moszt micsinájjunk?

‒ Hát én álmos vagyok. Te is álmos vagy, szerintem aludjunk.

‒ Ja ‒ dünnyögi Manó ‒, ejfejejtettem, hoty ámosz vagyok. Beteszee átyamba?

Ikresanyu bevásárolni megy

be-comfortable-2-1160x653.jpg

‒ Ma délután bevásárolunk ‒ jelentem be. 

‒ Hujjá, hujjá! – A gyerekek ugrálva éljeneznek. 

Számítok erre az üdvrivalgásra, hiszen családi életünkben az, hogy havi egyszer eljutunk boltba is, nagyjából annyit jelent számukra, mint másoknál mondjunk egy állatsimogató. Lám, megtérül az Egyszerűbb gyermekkor koncepciója, tessék, ezek a gyerekek igazán örülnek a semminek is. (Igen, igen, csakis a csökkentett ingerek, az antifogyasztói attitűd és a tudatos költségtervezés végett szervezem úgy, hogy három-négy-öt-...-hetente vásároljak be /a tejet Jucus hozza, a nagy fagyót meg a havi adag kenyérrel tömöm tele/. Szándékosan használom a szervezés szót, hisz e mögött véletlenül sem valamiféle anyai hanyagság vagy fejetlenség áll, ahogy az se, hogy épp akkora örömöt jelent nekem a kisgyerekes bevásárlás, mint amekkora öröm ez a bolti alkalmazottnak. 

Felkapom az előszobában a retikülöm. Vagyis a hatalmas pelenkázótáskát a három gyereknek szükséges minden holmival meg a saját telefonommal, pénztárcámmal. „Á, minek is cipelni ilyen óriási táskát – jut eszembe. – Hetek óta nem veszünk elő belőle semmit. Nem is pelenkás már senki, rágcsát meg kapnak majd a boltban, pótruha van a kocsiban is.” Leteszem a táskát a sarokba, végigsimítom valami nosztalgikus érzéssel. „Hát ennyi volt, cimbora. Öt évig rá se néztem más táskára. De most már nagyok lettünk. Nincs itt egy bébi se, csak csupa édes gyerek. Ez is egy mérföldkő.”  

Mit ácsorgunk itt, siessünk, siessünk, sok a dolog még mára, ráadásul húsz perc az út a boltig, húsz vissza, nincs idő a tötyörgésre. Be tudnánk vásárolni persze a közelben is, dehát az ember választ: vagy csizmát vesz a gyereknek, vagy dupla-, triplaannyit fizet ugyanazért a kajáért, ha a Tescoban egy másik boltban veszi. Kivonulunk a magunk szokott módján, becsatolom a kicsiket az autóba. Utoljára rendszerint Virágot hagyom, hisz ő már nagy, felelősségteljes, sose csinál veszélyeset az utcán várva, míg én csatolászok, se semmi butaságot, á, dehogy. Hm-hm, hogy is lesz majd a boltban hármójukkal ‒ morfondírozom ‒, nem lenne jó, ha ismét belehajtanának kicsi kocsijukkal a szaloncukordobozokból épített óriási toronyba, hogy aztán kártyavárként hulljon alá az egész, mint legutóbb. 

‒ Virág, vissza kell ugranom a babakocsiért, de te maradj itt!

Már pattanok is a padlásra. Hát persze, a két kétévest csak áttolom majd a bolton, a cuccokat meg majd bedobálom a nagy bevásárlókocsiba, tolhatja azt Virág is. 

Na, most érdemes megnézni egy mai anyapéldányt: meg se kottyan ám levonszolni a padlásról az összecsukott dögnehéz ikres terepjárót, végig megannyi lépcsőn át, majd le újabbakon a járdára, járdán túl pedig a ház előtt parkoló autóig, hogy aztán nagy levegőt véve egy mozdulattal hajítsa be végre a csomagtartóba. Mindezt zuhogó esőben. Ööö... ajjaj. Virág is kint áll az esőben... Miféle anya az ilyen, elfelejtettem bezárni őt is a kocsiba... Nem baj, nem baj, úgyse zavarja, meg aztán tessék: ha azt mondom a gyerekemnek, maradjon, ő aztán meg se mozdul. Na kérem szépen, a tökéletes gyereknevelés gyümölcse. Még hogy miféle anya. 

A kis drága meg milyen jól elvan. Éppen tisztogatja a visszapillantó tükröt. 

A sapkájával!

Húzná fel a fejére a csuromvizes fejfedőt, amikor üvöltésemmel megakasztom a mozdulatban.

– FEL NE HÚZD AZT A SAPKÁÁT! Mégis, mit csinááálsz, MIT GONDOLSZ?! 

Azt nem mondtam, hogy „te agyatlan!” vagy hasonlók, de a hangerőmben, na meg a hangsúlyomban minden benne van.

Virág is, én is beülünk az autóba.

Ahogy elindulunk, belém mar a felismeréssel egybekötött lelkiismeretfurdalás: szegénykém csak nekem akart segíteni. Legutóbb kórházi kontrolra menet Apát kértem, hogy törölje le a párát a visszapillantóról, biztos emlékezett rá.  

– Bocsáss meg, Virág. Csúnyán rád üvöltöttem, pedig te jót akartál. 

– De miért kell mindig mindent üvöltve mondani?! – tör ki Virágból.  

Hát ez az. Ez a mindig. Hogy lehetek ilyen?! – Ismét lejjebb süppedek az ülésemben.     

–  Igazad van. Bárcsak újra játszhatnám veled ezt. Ha nem esne az eső, kiszállnék, és azt mondanám neked: „Édesem, te segíteni szeretnél nekem? De drága vagy! Köszönöm, hogy letörlöd a tükröt! Csak a sapkádat sajnálom, mert csupa víz lett. Legközelebb kérhetsz tőlem rongyot is, jó?” Na, erre te mit mondanál? 

– Nem mondanék semmit! 

– Mert akkor te hogyan játszanád újra? 

– Nem játszanám újra sehogy! 

– Lehet, hogy mérges vagy még, és időre van szükség, hogy meg tudj bocsátani.

– Nincs rá szükség. 

– Pedig úgy szeretném helyrehozni, ami közöttünk eltört...

– Milyen törésről beszélsz?! –  ráncolja a homlokát Virág, majd kikerekedik a szeme, és látom, ahogy megcsillan benne a gyanú, hogy anyja szegény nincs egészen rendben. 

– MI NEM TÖR-TÜNK EL SEM-MIT, A-NYU! – Lassan, minden szótagot jól megnyomva ejt. – Ugye, tudod?!

Eszembe jut, hogy Virág konkrét gondolkodású. 

– Csak azt akartam mondani, hogy szeretlek. 

– Tudom. Folyton mondod. 

– De érzed is? Az üvöltözésem ellenére is?

– Igen... Én is szeretlek –  szán meg engem. 

Majd hozzáteszi: 

– Apa viszont egy tökfej. Legszívesebben... ööö... – látszik, hogy nagyon próbálja megtalálni a legmegfelelőbb szavakat – ...legszívesebben a fejére kakilnék! 

– Huh. És mit követett el? 

– Hát azt mondta, hogy húzzak fel egy pulcsit! 

– Nekem megbocsátottad, hogy folyton üvöltözök, de apának a fejére kakilnál? 

– Igen... És ne nevess, mert ezt most NAGYON KOMOLYAN mondom! 

– Értem – válaszolom, és megengedem magamnak a jóleső bizsergést, hogy milyen jó ötlet volt a sztárapára delegálni az öltöztetés felelősségét – persze csak azért, hogy ne érezze magát olyan célvesztettnek vagy tehetetlennek, ha már úgyis csak egyhelyben ülős dolgokat tud csinálni a mankóival. 

 

– Nahát, Manókám, fordítva húztad a csizmáidat! – veszem észre kisfiam kacsalábas csizmáit a hátsó ülésen. 

– Nem én husztam! Te vótá az! – háborodik fel Manóka, és már rúgja is lefelé magáról a lábbelit. Hajjaj, veszélyes lesz, ha már a kétéves gyerekemre se tudom rákenni saját bénázásaim. Újra elfog a nosztalgia.  

– Képzeld, Anya – mesél Virág –, az oviban volt egy lány, akinek kacsa volt a cipője! Tudott ám még hápogni is, úgy, hogy „háp-háp”! 

– Nahát. Azt hogy? Volt valami beépítve a cipő talpába, ahogy azokba a villogó cipőkbe is?

– Nem tudom. De Hanna néni mondta. Az Orsi cipőjére. Utánozta is, hogy „háp-háp”! Elhallgat, majd titokzatosan hozzáteszi: 

– Tudod, mi jutott akkor eszembe? Hogy lehet, hogy Hanna néni csak viccel velünk... Aztán elszégyellve magát: 

– De ne mondd ám el Hanna néninek, hogy szerintem csak viccelt! 

– Nem mondom el neki. Lakat a számon. 

– De Anyaaa! – kerekedik ki Virág szeme ismét, és mondja azzal a gyengeelméjűeknek szóló hangon. – NINCS IS LAKAT A SZÁDON!  

– Ja igen. 

 

Megérkezünk a bolthoz. 

– Cicu, Manó: képzeljétek, hoztam magammal babakocsit! Egy igazit. Játsszuk azt, hogy ti kisbabák vagytok, én meg az anyukátok. Most bemegyünk a boltba, és végig ezt fogjuk játszani. Halkan gőgicsélhettek, vagy ujjat szopogathattok, vagy bármi, amit a kisbabák szoktak. Jó lesz? 

– Jóó! – lelkesedik Cicu. 

Manónak azonban jobb ötlete támad.  

– Inkább te legyél baba, én tojjak! – mondja.  

– Ó, az nagyon jó lenne, és te ügyesen tudsz tolni. Az a baj, hogy én túl nagy vagyok, és nem férek bele a babakocsiba. Összetörne alattam... Nincs mit tenni, csak anyuka lehetek. Vagy esetleg Virág lehetne az anyuka. 

– Inkább te! – mondja Cicu. 

– Na jó. Akkor legyek én az anyuka. Gyerünk! 

Azaz míg a gyerekek bent maradnak a kocsiban, csomagtartót felnyitni, ikerterepjárót kiráncigálni, szenvedni a berozsdált „kiugrató” babakocsigombbal, na végre kiugrik, hurrá. Manónál ajtót kinyitni, esernyőt betámasztani ajtóhoz magunk fölé, felhúzni Manóra a kabátot, sapkát, csizmát, ja, előbb a lehajigált zoknit, mert utazni Manó csak mezítláb szeret tél közepén is. Gyereket kivenni, áttenni babakocsiba. Nem jó, visítás, hogy „én ededül!”, kezdhetjük újra: Manót vissza a babakocsiból az autósülésbe. Manó egyedül lemászik, de nem jó ez se, sipákol, hogy jaj, megázik, esernyőt ott hagytam a babakocsin. Végre katt: Manó becsatolva. Ikerkocsit áttolni Cicu oldalára, majd a szokásos: kabát, sapka, csizma, előtte zokni. Nem, ő valójában nem huzigálná le a zokniját magáról, amúgy is fázós, jégcsap a lába sokszor még zokniban is, dehát mi más tehetne, ha egyszer Manó lehúzza a zokniját, le kell húznia neki is.

Cicu izgatottan mászik a babakocsiba, és igyekszik a játékunkhoz a lehető leglátványosabb grimaszt biggyeszteni arcára. Most mérges kisbabát játszik, adja értésemre. Na végre kiszállhat türelmes Virágom is, és lelkesen kéri a százast, amit majd bedughat a nagy bevásárlókocsiba.

– Mindjárt kapod, csak előveszem a pénztárcám – mondom, és nyúlnék be érte a pelenkázótáskába, amikor hirtelen rám kiált az anyósülés előtti táskahelyről a nagy üresség. 

Jaj, ne!!! 

– Hát ilyen nincs! Ilyen nincs! És mégis van! – törnek fel belőlem Török László szavai. 

– Mi ninc? – kérdezi Cicu.

– Mi van? – kérdezi Virág.  

– Hát, nincs se százas, se pénztárca – kesergek. Szegény kicsikék, pedig hogy várták a bulit. 

– Az nem baj, fizethetsz telefonnal is. 

– Telefon sincs. Azt is otthon hagytam. 

Egész drámai a kép, ahogy végignézek a kis társaságon. A mosolygó szájacskák hirtelen legörbülnek, mintha még a fülecskéjük is lejjebb konyult volna. Ott állunk üresen az autópálya-közeli nagy élelmiszerbolt előtt a hatalmas, kiüresedett, szürke parkolóban. Szürke az ég is, arcunkba csap a hideg és az eső, az autópálya monoton zúgása üvöltő szélként hallik ide. Milyen romantikus. 

– Sebaj – veregeti meg a hátam Virág. Látom rajta, hogy nagyon szeretne most valami kedveset mondani. – Nyugi, Anyu, már máskor is volt ilyen. 

– Hajj... Ez igaz... Köszi, drágám... – préselem ki magamból a szavakat, miközben úgy érzem, már a béka feneke is toronyként magaslik fölém –, ez igazán bátorító. 

 

Eltelik egy idő, míg újra mindenki bent ül az autóban. Már csak a babakocsit ráncigálom vissza a csomagtartóba az előre bekészített bevásárlószatyrok, mélyhűtőtáska, a télvíz idejére kijáró vészhelyzeti plusz pokróc, a pótruhás utazótáska, na meg a bili mellé. Mert hiába, Ikresanyu előrelátó. Meg főleg jól szervezett. 

„Hát ma már nem tudunk visszajönni, holnap délelőtt ovis advent, délután Dorkáék jönnek, holnapután megint kórházi kontrol. Kiszállítás a falunkba nincs, nem baj, csak három napot kell kihúznunk, míg újra jöhetek, lekvár még van a spájzban, megnézem majd azt a várva várt pékséget, ami nemrég nyílt nálunk.” Tekintettemel végigpásztázom még egyszer az autót. Jaj, ne, Virág még mindig kinn áll az autó mellett.

Drágaság, milyen türelmes, és milyen megbocsátó, lám, ő nem ordította le a fejem, amiért otthon hagytam a pénztárcát. Az eső se zavarja, belevaló csajszi ám. 

Most is az ablakokat törölgeti nekem. Sebaj, az a sapi már úgyis elázott. Meg ő is. 

– Látod, anyu? – kiált be nekem kedvesen. – Figyelek ám arra, amit mondasz! Tudom, hogy nem örültél volna a sapkámnak! Nem is azt használom! 

Nem hát.   

Szép halványrózsaszín kabátjában teljes testtel tapad rá az autóra. Két kezét széttárva angyalkázik, úgy törli nekem kabátja ujjaival a mocskos kocsiablakokat. 

 

Párbeszéd a patikában

A csípőspaprika-krém

252-2-600x400.jpg

‒ Jó napot! Ajánlana valamit hát- és derékfájásra?

‒ Attól függ, mi okoz derékfájást.

‒ Jó kérdés. Talán a pár gyerekem, akiket emelgetni szoktam.

‒ Mennyi idősek?

‒ A nagy most lett öt, a kicsik két és felek.

‒ Akkor már a két-és-feleket is ösztönözni kell arra, hogy maguk másszanak, öltözzenek, és így tovább. Nem szabad őket emelgetni.

‒ Jó, megmondom nekik ‒ válaszolom, és levonom a következtetést magamban, hogy a gyógyszertáros rezzenéstelen arca két dolgot jelenthet: 1. mára már baromi sok az ikres anya 2. rettent jó a nő memóriája, és emlékszik, hogy legutóbbi itt jártamkor a két TAJ-kártyán ugyanaz volt a születési hely és idő.

‒ Más valamit?

‒ Ööö… Elfelejtettem: mit is kaptam derékfájásra?

‒ Az okot kell megszüntetni, és akkor rendbe jön majd az is.

‒ Ja igen. Azért vihetnék rá addig is valamit, míg megszűnik az ok?

‒ Mert annyira súlyos?

‒ Hát... Az súlyosnak számít, ha úgy egy hete napi fájdalomcsillapítás mellett is sajog?

‒ Hm. Van itt ez az oldatos. Direkt mozgásszervi panaszokra. Vagy inkább tablettát szeretne?

‒ Melyik az olcsóbb?

‒ Ár-érték arányban ez a jobb.

‒ Akkor legyen ez, köszönöm. EP-kártyával fizetnék.

‒ Várjon még, krém is kell.

‒ Igen?  

‒ Nézze, itt van ez – lobogtat fel egy házilag kutyult kenceficét. –  Ez is olcsó ám!  

‒ Akkor jó lesz.

‒ Van, aki bekenje magának?

‒ Van egy férjem.

‒ Ne csak a hátát kenje be, vagy a derékrészt, hanem az alatt is... magyarán a feneke legfelső harmadát. – Oldalra fordul, kezét a dereka tájékára teszi, úgy mutatja, milyen mozdulattal. ‒ Először hideg lesz, de hamar forróvá válik a terület. Fontos azonban, hogy a férje egyáltalán ne haladjon lejjebb a krémmel. – Lehalkítja a hangját, és úgy súgja cinkos pillantással ‒ Oda be pedig... semmiképp! Nagyon csípné! Csípős paprika is van a krémben, érti?

‒ Ááá, hogy is jutna ma ilyesmi egy férfi eszébe. De azért mindenképpen megmondom neki: oda be ezt most ne... Csak meg ne egye, ha megtudja, hogy csípőspaprika-krém. 

‒ Ne tegye a hűtőbe. 

‒ Pedig azt hittem, az van itt ráírva az oldalán. 

‒ Azt úgy kell érteni: ne tegye radiátor tetejére. 

‒ Ja, hát persze. Logikus.   

‒ Azért vagyok ám ilyen okos ‒ teszi hozzá kuncogva ‒, mert valaha masszőr voltam.

‒ Tényleg? És mi visz rá egy masszőrt arra, hogy felcsapjon patikusnak?

‒ Az még régen volt. Még a teológia előtt. Inkább a tanítás vitt rá.

‒ A tanítást megértem. De teológiát is végzett? Melyiket?

‒ X-et, de ott szociális gondozónak tanultam.

‒ Dolgozott abban a szakmában is?

‒ Dolgoztam. Budafokon. A Menedékben.

‒ Csak nem a Mamásban?

‒ De igen.

‒ Akkor ismeri A. B.-t? Meg C. D.-t? [E. F. ...Blabla...] És aki most van ott, Z. Zs.-t, egy barátnőmet?

‒ Z. Zs.-t nem, én még a korábbi érában dolgoztam.

‒ Értem. De milyen kicsi a világ! Most mennem kell. Örültem. Jövök máskor is. Viszontlátásra.

‒ Viszontlátásra. 

Elsétálok a hátam mögött feltolult sor mellett, szép komótosan, hisz otthon három gyerek vár egy mozgássérülttel. Jé, már az utcán is kígyózik sor, úgyhogy gyorsan visszafutok, és berontok a soron következő kuncsaft elé.

‒ Kifizettem, amit kaptam?

‒ Nem tudom. Visszanézem... Igen, úgy látszik, kifizette.

‒ Nahát. Köszönöm! Viszlát!  

img_6382.JPG

Zseblámpás kirándulás

Ikresanyu sétál

nevtelen_terv_1.jpg

Egész szép az idő! Nincs ennél jobb hír, ha már napok óta három nyűgös, beteg gyerekkel vagy összezárva. Mert betegség észleltekor azzal kezdi az ember, hogy lemondja az aznapi találkozót a kispajtás anyukájával. Aztán az ovit, a mamaklubot, na meg a heti összes közös bandázást. Sztornózza a szülinapi partikat, az anyakimenőket, a templomi összejöveteleket.  

Beteg gyereket nem visz az ember sehova. Még postára vagy patikába sem. (Orvoshoz meg pláne nem!) (Ja nem, az tavaly volt...) És ha sétálni merészelnek a nyílt utcán, nagy ívben elkerülik a játszóteret, nehogy összefertőzzenek másokat. Esetleg benéznek a szomszéd lovardába, és igyekeznek egészben kihúzni a ló szájából a gyerek kezét, miközben éppen adagolja a répát. Vagy szénát. Vagy azt a piócavastagságú barna gallyat... (Jaj, ne, az kutyasz*r, tedd le, de azonnal!)

Na de ha esik az eső, minden anya előre látja, ahogy a lovardából nemcsak citromos csizmákkal térnek haza, de citromba merülhet az egész overáll is – különösen egy jó kis orrabukta után. Ezért a bölcs szülő, aki tisztában van a friss levegő különleges gyógyító erejével betegség idején, úgy dönt, hogy márpedig ki nem teszi a lábát a hazulról. Kábé öt hétig, míg a gyerekek teljesen fel nem épülnek. Vagyis míg már minden testvér oda- és vissza nem fertőzte egymást, felülről és alulról, keresztbe és kasba, mindenféle variációban, hogy végül megkaphassák a „nagyágyút” a doktornénitől.

Délután három óra. A kicsik már ébren vannak egy ideje, beléjük pumpáltam az ébresztőnek szánt teát is. Mostanra biztosan készek fogadni a nagy hírt:

- Megyünk sétálni!

Taps és éljenzés helyett a gyerekek bömbölésben törnek ki:

- Én nem jövök!

- Én sem!

- Én majadok!

- Hú, pedig a szomszédban a lovacskák már biztos hiányolnak titeket. Meg a répát.

- Fújj, csúnya jó! Én nem adok jépát!

- Pedig magad vihetnéd a kis kosaradban. Nem baj, majd viszi más... Na ki lesz az első, aki odaér az előszobába?

Virág – milyen jó, hogy van nekem egy kis beépített emberem – lassan kivonszolja magát. Cicu óvatosan követi.   

- Cicukám, tudod te, melyik a bal lábad? Mert az való ebbe! – mutatom fel pöttyös overállja szárát.

Miután sikerül minden ruhadarabot ráimádkoznom a két lányra, Virág bejelenti:

- Én mégsem jövök!

Indul is vissza a nappali felé, pedig már Manó is ott sündörgött az ajtóban.

- Dehogynem jössz! – állítom meg. – Mert nem akármilyen séta lesz a mai! Ha továbbra is ilyen jó tempóban haladunk kifelé, napocska helyett sötétben fogunk sétálni! És akkor, na akkor: tudjátok, mi vár ránk? ZSEBLÁMPÁS KIRÁNDULÁÁÁS!!!

Ez hat. Hirtelen minden gyerek elnémul. Hiába, Ikresanyut nem állíthatja meg senki. Még ez a három nyafka, betegség után lábadozó kölök sem. Amúgy is tudom, hogy amint ajtón kívülre teszek mindenkit, úgy száll el a rosszkedv, mintha elvágták volna.

A terv működik, Virág kezd lelkesedni. 

Elő azokat a lámpákat! Még jó, hogy van külön fiók is nekik. Mind a tíznek. Működik is közülük vagy öt.

A két lányt kiteszem az ajtó elé a lámpákkal, nehogy besüljenek. 

Cicu ordít, menjek én is.

- Nem, szívecském, várj még – fordítom el a kulcsot –, itt bent csak leizzadsz. Virág vigyáz rád. Ő nagy, tudod, mindjárt ötéves. Meg ott van Karmi is.

Hurrá, kint vagyunk a fiúcskával is. Közben négy óra lett, valóban kezd sötétedni. És csak két zseblámpát vágott a földhöz dühében Cicu. Ez azt jelenti, hogy maradt pont három – minden gyereknek egy.   

A zsebemből kikandikál a túlélő-eleségnek szánt kekszes zacskó. Manó hamar rájár. Aztán a többiek is szimatot fognak.

Lassanként szállni kezd a rosszkedv, és próbálom elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy éhesek lehettek a gyerekek, azért volt az a nagy nyűglődés. „Nem-nem. Hisz kaptak teát is. Jó, az uzsit elfelejtettem, de hát méz is volt abban a teában! Az aztán a kalória! Lám, a friss levegő az, ami csodát tett, tudtam én előre.”

Virág:

- Nahát, Anya, mókus van a fán!

- Nem mókus az, hanem Karmi, a macskánk. Biztos jött a keksz után.

Cicu lelkes:

- Gyeje Kajmi le fájól! Nééézd: van babakocsi! Te leszel baba, én tollak!

Mert hát hoztunk babakocsit is. Hogyne hoztunk volna, ha egyszer eldöntöttem, hogy így vagy úgy, de ma sétálni megyek. Karmi szófogadóan beleül a babakocsiba.

- Autóóó! – ordítom. Szeretem nézni, ahogy e varázsszóra a három gyerek mint három kis kecske, ugrik azonnal az út szélére.

Öröm helyett most hirtelen szorítani kezd belül valami.

- Jaj, miért kapcsoltátok le az elemlámpákat? Hol vannak?

- Én nem kapcsójtam le! – feleli Manó.

- Hát hova tetted?

- Itt, zsebembe.

Valóban, valami haloványan világlik az overáll zsebében.

- Ó, ez így nem lesz jó. Így nem látszik a fénye, és nem látnak minket az autósok ebben a sötétben. Gyere, előveszem és idekötöm az ujjadra ezt a biciklilámpát. Így akkor továbbra is eheted a kekszet, jó?

Cicu nem kéri a lámpát, felkötöm a babakocsira.

- Anya, pisijni kell! – szól Cicu. Későn. Semmi gond, leveszem a nadrágot, még jó, hogy az overáll alig kapott.

Míg az öltözéssel bíbelődünk, a másik kettő arrébb kóborol.

- Autóóó!

Ugranak, de jaj, mindenki máshová! Szerencsére az autós lassú, és már ki vagyunk világítva.

- Ez így nagyon veszélyes! Muszáj együtt maradnunk, mondtam már! Így nem tudom egyszerre mindenkinek fogni a kezét.

Kezdem kapizsgálni, hogy miért nem találkozunk sötétben kisgyerekesek tömkelegével. Pedig micsoda zseniális ötlet volt ez a részemről már megint...

- Indulhatunk!

- Én majadok! – így Manó. Hogy hangsúlyt adjon a szavának, komótosan helyet foglal az utca közepén.

Hát persze. Hisz ki adná fel az emelkedőn leghamarabb, mint a mi kis vasgyúró, otthon bezzeg folyton izgőmozgó makikánk.

 - Gyere, segíts nekem tolni a babakocsit, nagyon nehéz, én nem tudom egyedül.

- Nem tojom!

- Akkor meg ülj be ide Karmi mellé, a lányok majd sétálnak.

- Nem üjök! Itt majadok!

- Hát pedig azt hittem, te is akarsz játszóterezni. Ott látszik a játszótér már a fehér autó mögött. De maradj csak nyugodtan.

- Nem majadok! Én is jövök!

- Jó. Beülsz a babakocsiba?

- Nem ülök be! Én nagy vagyok! Nem baba.

- De jó, hogy ezt mondod, mert képzeld, valójában ez nem is babakocsi, hanem tolós kocsi! Látod, tolhatunk benne bármit vagy bárkit. Tolhatunk benne kekszet, innit, bubifújót, még macskát is.

- Nem ülök bele. Tojom… Én tojom! ÉN! ÉN EDEDÜL! TE NEM!  

- Rendben, Dulifulikám. Akkor én csak Karmi talpát melegítem a kezemmel, miközben te tolod, jó?

- Nem vagyok Dujifujiii! – üvölt most már Manó. – Én Manó vagyok!

Karmi jó fej, engedi, hogy lábánál fogva irányban tartsam a babakocsit.

Itt is vagyunk. Mikor is jártunk itt utoljára? Úgy egy hónapja?  

Hohohohó, de jó lesz itt a sötétség leple alatt! Ezúttal nem bukom le azzal, hogy betegek a gyerekeim, rá se köhögünk senkire, még nyelves gyógypuszit se kérünk másoktól az aftáinkra. Ma már amúgy se jön ide senki épeszű, holnap délelőttig pedig szépen elpárolog minden utolsó bacink is az összenyalt mászókáról. Legalábbis nem kérdezem meg a doktornőt, hogy hány óra kell az ilyen jellegű elpárolgásokhoz.  

- Hintázzunk! – kiált Virág, mert mi mást válasszon a gyerek a játszótéren (ahogy az élet bármely más terén is), mint azt, ami ismerős otthonról. Az pedig a hinta. Na meg a homokozó, és már keresem is Cicut, hogy visszahúzzam a saras homokozóból.

- Izé, hát… belerondított az előbb Karmi, fújj. Nem láttad? Nem baj, azért most inkább hagyjuk ezt. Gyere hintázni!

Rossz ötlet. Utálatos játszóterek: micsoda elvetemült gondolat, hogy hintaállványt állítanak mindössze két hintával! Sehogy se jó. Se cserélgetve, se egy ülésbe passzírozva két gyereket (hisz az ikrek úgyis egy test valójában, tisztára, mint a házasok, nem igaz?). (Most már igazán ráférne az én ikreimre is egy kis felvilágosítás az ikerség mibenlétéről, akkor aztán nem mondanának ilyeneket többet, hogy „én édedül” meg hasonlók. Igazán felháborító.)

- Menjünk inkább libikókázni! Ott az a fenti négyszemélyes, azon mindenki elfér!

Pár pillanat (úgy tíz perc), és máris ott termünk a libikókán.   

- Anya, te is űjjé! 

Jó, én is. Rám fér egy kis combizom-erősítő torna.

- Énekeljünk! – kéri Virág.

És ott a csillagos égbolt alatt, a halvány lámpafényben, a tücsökciripelés kíséretében felhangzik az angyalhangú kis gyermekkórus. Elfog valami bizsergető érzés, hogy nem is lenne olyan rossz megállítani ezt a pillanatot. Milyen édesek, milyen kedvesek, milyen drágák is ezek a kis kincsek. Nincs még egy ilyen szerencsés nő, mint amilyen én vagyok.

A pillanatból Karmi zökkent ki, ahogy ölembe szökken.

- Anya, még egyszer! – kérik a lányok.

- Nem, másikat! – így Manó.

- Manó, már megígértem a lányoknak, hogy még egyszer eléneklem. Utána pedig te kívánsz, jó?

- Nem jó! Másikat, MOST!

Azért mégis csak megismétlem, majd dalt váltok, és Manóval együtt harsogjuk, hogy nem vagyunk gyalogos katonák. Cicu közben dúdolni kezdi az előzőt.

Manó fortyog:

- NEM bele-é-ne-keeelni ééé-ne-keeem-beeee!

- Késő lesz, mire hazaérünk. Induljunk! – jelentem be.  

Cicu azon nyomban fogja magát, és már indul is... az ellentétes irányba, vissza a lenti csúszda felé. Hopp, most kit hagyjak egyedül a sötétben? Bevágom Manót a babakocsiba.

- Virág, tapodtat se mozdulj Öcsi mellől! Idehozom Cicut, egy perc, és itt vagyok!

Szorít a gyomrom, hogy mi lesz, ha Virág elmozdul, és akkor egyszerre meg kell tanulnom osztódni, hogy összegyűjtsem a két dackorszakost és az egy négyévest az utca melletti bekerítetlen játszótérről a vaksötétben. Hova tettem az eszemet?! Nem, nem én voltam a normálatlan! Hanem az az anya, aki ezt a szuper tanácsot adta az ikres csopiban! Még hogy délutáni séta a korai sötétedés ellenére is! Nem én vóóótaaaam!

Cicu a kezemben. De hol vannak Virágék? Zseblámpázás, oké, megvannak.

- Virág, miért kapcsoltad ki a lámpádat?

- Hát… hogy jobban lássalak.

- Szállj ki a babakocsiból, Virág, te már nagy vagy!

Manó felfigyel:

- Én is nagy vagyok! Én is kiszájjok!

- Várj… Te is nagy vagy, igen. De látod, Virág lába már túl hosszú. Leér a földre. Cicut meg már nem bírom cipelni, neki kell a hely.

- Nem vagyok túl hosszú! Pont jó vagyok! Te mondtad!

- Igen, igen, mindenki jó, minden jóóó – üvöltöm el magam – , csak menjünk mááár, mert most már anyátokkal nem lesz jó! Reszkessetek, mert a sárkány visszatér!!!

Megyünk. Autót hallok a távolban mögöttünk. Hirtelen csikorog, fékez. Úgy látszik, nem csak nekem rémkép egy biciklilámpás babakocsi. Azért visszafordulok, és látom, ahogy árnyék suhan a kocsi előtt. Bevillan valami.

- Karmi! Hol vagy? Cicaaa, cicc!

Virág:

- Jaj, anya, elütötték? 

- Nem, kicsim, láttam, ahogy elszalad. 

Csend és mozdulatlanság. Talán mégse szaladt el sérülés nélkül? 

-  Menjünk vissza érte! – kérlel Virág.

Hezitálok: vajon milyen milyen állapotban fogják viszontlátni a gyerekeim a macskát, ha most visszamegyünk érte? 

És ebben a pillanatban megjelenik Karmi. Előbb futna hozzánk, aztán felborzolja szőrét, és visszaspurizik. 

- Jaj, anya, nem jön haza Karmi! Mi lesz vele? 

Hirtelen meghallom a hatalmas kutyavonyítást. Nem akar elhalkulni. Hisz minket ugatnak.  

- Rendben, idehozzuk Karmit.

Vissza majdnem a játszótérig.

Karmi lelkesen ugrik a babakocsi aljába, de egy újabb falkavonyításnál megint eliszkol. 

- Anya, hozzad Karmit, mert nem akar hazajönni!

Jó, viszem. Így andalgok kellemesen egy kezemben e kedves kandúrral, csípőmmel a babakocsit lökdösve, másik kezemmel Virágot fogva. (Oly ritka pillanat, hogy magától adná a kezét, meg kell ragadni, nem?)  

- Mondd csak, milyen volt a mai napod?

- Nagyon jó. Sőt, remek!

Hát ezt jó hallani. Ilyen szavakért megéri még ilyen agyament éjszakai túrákat is bevállalni.

- És mi volt benne a legjobb? – kérdezem. Találgatom, vajon melyik részt emeli ki a mai napból. A közös délelőtti dominózást, vagy a milánói makarónit, vagy ő is azt mondja majd, amikor a libikókán énekeltünk…

- Hát amikor jöttek a vendégek.

- Vendégek? Milyen vendégek?

- Hát a bácsik. Nem emlékszel?

Eszembe jut, hogy tényleg nálunk járt ma két vízszerelő. Az alatt a húsz perc alatt tudtam megcsinálni a milánóit. Hálás is voltam nagyon: ők azt hitték, csak szerelnek, de valójában egyszerre bébiszitteltek is. A gyerekeim hajtépés helyett megilletődve, néma csendben bambultak ki a fejükből. Vagy mégse voltak néma csöndben?

- Mi volt abban a jó? Beszéltél velük?

- Nem. De megmutattam az egyiknek, mit tudok.

- Mit tudsz?

- Azt, hogy úgy futottam végig a folyosón, hogy utána még sokáig csúsztam a térdeimen.

- És ez volt olyan jó élmény?

- Nem. Hanem az, hogy akkor az egyik bácsi azt mondta nekem: „Ügyes vagy!” . Na, ez volt a legjobb a napomban!

 

 

 

A meztelencsiga-tészta, a kígyó és Pumukli király

img_5815.JPG

Mit egyen a gyerek, ha aftás és lázas, és nincs a hűtőben semmi. Betegnek beteg, de nem, korántsem étvágytalan. Roppantul éhes, de akármit kívánna, hamar sírásban tör ki: 

- Száj nyelvem!

Vagyis fáj.
Ropi kilőve, alma kilőve, a szokásos mirelit sült krumpli (igen, minden perc számít, úgyhogy erre beruházunk) kilőve. Mi az, ami nem sós, nem savas, nem csíp egy gyulladt cuki kis nyelvecskét? Táplálhatnám folyadékkal, de hát csak víz folyik a csapból, nem mintha nem az lenne a család kedvenc üdítője, csak hát azzal most nem fog jóllakni.
Egyszeriben mégis kipattan fejemből a brilliáns megoldás: 
- Tészta még van. Mit szólsz a tésztához? Olyan szép kis masnitésztához. 
- Ajjó lesz - csillan fel Cicu szeme. 
Magabiztosan indulok a szekrényhez. Ajjaj, hova tűnt az az átkozott masnitészta. Biztos Manó tüntette el, vagy ha ő nem, akkor Karmi, a telhetetlen nyelte le szárazon, mert én biztos vagyok abban, hogy pár napja még láttam. 
- Nézd csak, Cicu, ez a tészta sokkal finomabb! 
- A' nejjó. Inkább masnit! 
- Nincs masni. Elfogyott. Ez viszont csodás kis hajótészta. 
- Nem szejetem hajót. 
- Ja, mert nem is hajótészta, hanem csigabiga!
- Csigabiga-a? - nézi meg jobban Cicu a tésztát. - Nem csigabiga!
- De igen. Meztelen csigabiga. 
- Ajjó lesz. 
Hurrá. 
Virág beszól:
- Hívjuk inkább kukitésztának! Úgy néz ki, mint Öcsi kukija! 
Míg fő a tészta, Virág feltűnően hallgat.
- Min jár az eszed, Virágszálam?
- Egy mesén. 
- Melyik mesén? 
- Amit én írok a fejemben.
- Elmondod nekem is?
- Hajj... Na jó. Volt egyszer egy Pumukli király. Fingországban egész ország-világot ő gondozta. Egyszer azonban elfogyott a pávatolla. Ezért útnak indult, vigaszdíjul vett egy szatyor nyalókát. Mind egy szálig elfogyasztotta, és akkor jutott eszébe: mi lesz, ha megint éhes lesz? Megette ezért a kést is, mert nyalókát kinyitni nehéz, aztán megette a nyalókás dobozt, a végén megette a szatyrot - kapott érte libacombot. Vége a mesémnek. Pussz.  
 
A tészta fődögél, megyek, megnézem, kész-e.
Nocsak, Manókám, mit csinálsz itt a sámlin?
Fiucskánk ott áll a tűzhelynél letolt nadrággal.
- Ez nem olyan, mint enyém! Nézd, én kukim nagy, ez viszont kicsi! Az csigabiga! Enyém kígyó! 

Ikresanyu Virág lelkét tölti

johanna_fest.png
- Anya, megírjuk végre azt a levelet Lali Papáéknak? - kérdezi Virág. 
- Milyen levelet? - pislogok rá értetlenül.
- Hát tudod, amit elkezdtem reggel. Mutattam neked, nem emlékszel? 
- De igen... ööö... - Nem hazudok, valami tényleg kezd derengeni.
Tekintetemet végigjáratom a délelőtti pusztításon. Száradó kenyérdarabkák a földön szétdobált játékok között, áradó ammóniaszag a szennyeskosár felől (mivel nem fért a mosógép mellé, természetesen az ebédlőben kapott helyet), nem beszélve az összefestékezett asztalról a délelőtti "maszatolós klubunk" után. 
Átadom magam a példabeszédekbeli derék asszonyhoz illő anyai sorsnak. Hiszen napnál is világosabb, hogy ilyenkor félreteszünk minden munkát, és gyermekünk lelkét töltögetjük, hogy aztán késő éjjel és hajnalban, na meg az ikrek váltott ébredései közötti békés nyugalomban pótolhassuk be házi teendőink szorgos elvégzését. Tudatosítom magamban annak jelentőségét is, hogy Virág mostanában ismét egyre gyakrabban mondogatja: haljak már meg. (Nem ő, hanem én.) Igen, egészen átjár egy bizsergető érzés, hisz napnál is világosabb, hogy a szülő ezt így fordítja magában: "Édes jóanyám, nagyon szeretlek. Hiányzol nekem. Emlékszel a sok szép együtt töltött időnkre? Szeretnék veled megint kettesben lenni." - Igen, pontosan így hangozna e vágy egy érett serdülő szájából. De mert Virág még kicsi, nem tudja másképp kifejezni vágyát, mint hogy fülembe visítsa vágóhídra vitt malachoz hasonlatos módon: "Haljál már meg!" 
- Nem kell sokat várnod, türelmes kis Virágszálam - simogatom meg kis buksiját gyöngéd szeretettel. - Csak éppen lefektetem ezt a két kis beteget delelni, és repülök ide vissza hozzád. Addig rajzold tovább a reggeli leveledet papáéknak, jó? 
- Jó. Festhetek is? 
- Hát persze.
Nagyszerű, hogy nem pucoltam még le az asztalt. Na meg hogy olyan okosan bebugyoláltam nagyanyai örökségemet: Az ódon faasztal szépségét régóta viaszosvászon rejti el (persze csak a kisgyermekes évek idejére). A viaszosvásznat ezúttal átlátszó műanyag terítővel fedtem. Erre került végül minden gyermek saját védőalátétje, és miután felvette ki-ki a maga festőköpenyét, máris kezdődhetett a felhőtlen alkotómunka.      
 
Összeszedem a két kicsit és mindent, ami az alváshoz kell. Kutya, párna, kisautó, kirakó Manónak. Cicunak mindössze kis rózsaszín pléd az arca alá, nagy pléd a testére. Na meg a nagy nyuszi, a kis nyuszi, az elefánt, két könyv és egy baba. Jajj, gyertek vissza az ágyból, elmaradt a biliztetés, bugyipelus, orrszívás, orrspray. Rendben, tessék visszamászni a rácsos ágyba, én visszarakom a rácsokat. Tenném, de hova tűntek?! Biztos megint síléceknek használták őket, végigmegyek a házon, kutatom minden szegletét, nincs meg. Végigmegyek még egyszer, na még egyszer utoljára, mindössze tíz perc. Megvannak végre, teszem vissza, de minek, ezek itt ketten már bealudtak. Kétségkívül megvan az előnye, ha a gyerekek lázasak, hisz nincs gond az elalvással.
"Talán mégis be kellett volna adnom azt a lázcsillapítót - cikázik át rajtam egy kósza gondolat -, mert könnyen elalszanak ugyan a láztól, de aztán korábban ébredhetnek".
Mindegy is, már alszanak, meg hát vár Virág. Úgy összesen húsz perce. 
Drága Virág. Milyen türelmes, és milyen jól el tudja foglalni magát.
- Nézd, anya, szeplőrajzot csináltam!
Nézem. A képet is, Virágot is, na meg a Virág mögötti festékplecsniket a szép svéd tapétán.
- Az ecsetről lespricceltem a festéket a papírra úgy, hogy rázni is kezdtem - újságolja lelkesen -, pont így!
Újabb plecsnik a tapétán.
- Aztán a kapott fröccsenésekbe - folytatja - beleláttam mindenféle figurát. Figyeld, ez itt egy pillangó! 
- Oh...  így már értem. Egészen különleges technika. Mondd csak, hol tanultad ezt? 
- Hát tőled.
- Tőlem? Úgy érted, én adtam az ihletet, mert szeplős vagyok?
- Nem. Hanem mert együtt csináltunk villásrajzokat.
- Villásrajzokat? - ráncolom értetlenül a homlokom.
- Igen... Tavaly ősszel.
Valami bevillan arról, hogy tényleg meghajlítottunk pár villát, és azokat temperába mártva nyomkodtunk "tulipánokat" papírra. Bizonyára nagyon értetlen arcot vágok, mert lánykám hirtelen felcsattan:
- Jaj, anyu! Ez tavaly volt, ezért te arra nem emlékezhetsz. De én emlékszem.
- Aha.
- Szóval akkor villa volt, úgyhogy legyen most szeplő, gondoltam. Így jött a szeplőrajz.
- Világos - mondom. - Megírjuk azt a levelet? 
A kanapéra ülünk, és előveszem Virág reggeli rajzát is. Tudom, hogy egy jó szülő nem csak annyit mond ostoba módon, hogy "ügyes vagy", hiszen nem a személyt, hanem a cselekvést kell minősíteni. Szeretném jóvátenni a besülésemet, és kifejezni, hogy fontos nekem ő, és hogy teljes figyelmemmel figyelek rá.  
- Nézd már, mióta tudsz te tulipánt is rajzolni meg locsolókannát? Milyen precízen kidolgoztál minden apró részletet! Ez nem semmi! Ez valami!
Eszembe jut, hogy Virág ezt a rajzot hívta "levélkezdésnek", úgyhogy így folytatom: 
- Mondd, miért pont ezeket rajzoltad? Üzenni szerettél volna valamit a papáéknak? Hogy köszönöd a sok szép tulipánhagymát, amit küldtek neked? 
- Hagyd már abba! - csattan fel Virág. - Ez nem üzen semmit! Ez csak egy rajz! Érted? Nem jelent semmit! Csak egy rajz és kész! 
Kitépi a kezemből, és idegesen harsogja: 
- Írjad már végre a levelemet! 
Írni kezdem, amit diktál. Arról, hogy jöjjenek már érte papáék vagy őt vigyék el innen.
"Szegény lánykám - gondolom magamban. - Hiába jelentett beteget, mégse figyeltem annyit őrá. Sőt kevesebbet, hisz mindenki beteg, nyűgös. Pedig milyen kedvesen ábrándozgatozott még múlt heti ovis napjai egyikén, hogy milyen jó is lesz, ha végre ő is megbetegszik."
De mi ez a nagy pálfordulat, hogy hirtelen Papáékhoz kívánkozik, ahová pár hete lasszóval se lehetett volna elvinni még nélkülünk?
- Csigalassan írsz - panaszkodik Virág. - Írjad már: "Amint meggyógyul Apa, ráveszem őt is, hogy jöjjön le hozzátok. Akkor aztán majd mind együtt leszünk, és együtt nézzük a tévétekben a Kicsi gesztenyeklubot meg a Rózsaszínpárducot..."
Lezárjuk a borítékot. Matricákat is teszünk rá, hogy semmiképp se tudják felbontani.
- Hozzál celluxot is! - kéri Virág. - Ragasszuk rá a matricákra! 
- Azt miért? 
- Hogy ne tudja a postás lekaparni a matricákat. 
Aztán ollót kér, s mikor a fürdőből visszatérek, döbbenten látom, hogy levágta a boríték mind a négy sarkát, belenyiszálva saját levelébe is.
- Nahát, miért vágtad le a sarkokat?
- Hát azért, anyu, hogy papáék jobban fel tudják bontani a sok celluxtól. Ezt neked kell magyarázni?  
Végre kész vagyunk.  
- Ez a ház egy borzalom - szólal meg Virág.
- Miért mondod ezt?
- Te nem utálod, hogy minden szét van dobálva, és semmi nincs a helyén?
- De igen.
- Ha zavar, akkor miért nem raksz rendet?! 
- Talán mert veled töltök minőségi időt? 
- Mi az a minőségi idő? 
- Hát hogy olyat csinálok, amit te szeretnél, és közben te jól érzed magad. 
- De hát anya, akkor ezt jól elrontottad! Én egyáltalán nem érzem jól magam! 
Gondolkodóba esek. 
- Kicsit se? 
- Kicsit se. 
- Jó - állok fel, és elnyomom a szám szegletébe bepofátlankodó mosolyt, hogy wow, mégis csak mehetek utamra -, akkor takarítok.
Felállok, de ebben a pillanatban, mintha csak megérezte volna, Manó kiabál bele a bébiőrbe:
- Hoj vagy máj, Anyacuk? GYEJE MÁÁÁÁJ! 
Megjegyzés: Jól látod, a történetet illusztráló nyitókép kamu, pusztán figyelemfelhívás. Rádobtam utólag a plecsnit a képre, mert hiába próbáltam egyszerre fotózni Virágot és a hátteret is (míg a szeplőrajz eredetéről elmélkedtünk), a rossz fényviszonyok miatt nem tudtam hűen dokumentálni. Azért itt a nyers kép is: 
img_5794.JPG
Meg itt:
img_5801.JPG
Szóval nyugi, a tapéta a valóságban nem katasztrofális.
Látványos graffitik csak a ház egyéb falait díszítik, nem a tapétát.

Ikresanyu boldogító reggelei

img_5746.JPG
(A párbeszédek utólagos lejegyzése hangfelvétel alapján történt.)
Cicu:
- Kéjek vajas kenyejet!
- Ah - sóhajtom, mert éppen visszahuppantam az ágyba Apa mellé. - Mindjárt, csak megiszom ezt a kávét.  
- Éhes vagyok! Kéjek vajas kenyejet!
- Drágám, most ittad meg a hatalmas kakaódat... Nahát, meg se ittad teljesen, itt a maradék, tessék, ha annyira éhes vagy. Tudod, milyen tej ez? Házi! Jucus hozta, bizony ám! Aki ezt megissza, nem lehet éhes délig, annyi zsír meg tejcukor van benne!
- Nem jó! Kéjek vajas kenyejet!
- Nézd, mi felvilágosult szülők vagyunk, akik tudják, hogy csak akkor képesek betölteni gyerekeik szükségleteit, ha előbb figyelembe veszik a sajátjaikat is.
Cicu a szemöldökét ráncolja.
- Magyarán úgyse leszel boldog, ha anyád nem boldog. Érted már? Ha én most megiszom ezt a kávét, nagyon boldog leszek. Vagy legalábbis ébren tudok maradni a mai éjszaka után... Pattogtam már neked eleget, most már igazán várhatnál egy kicsit. 
Cicu egy pillanatig hallgat, majd Apához fordul, és újra rázendít:
- Vajas kenyejet kéjek, Apacuk!
- Előbb megiszom a kávét - válaszol Apa. - Mostanra Anya is megitta volna, ha nem veled beszélgetett volna.
- Vajas kenyejet kéjek, AZONNAL!
De honnan ismeri azt a szót, hogy "azonnal"?
- No jó, mit szólsz egy kiflihez? - szólalok meg, mert fő elvem a következetesség. - Ott van az ebédlőasztalon, idehozhatod.
- Inkább te!
- Jól van, jól van, csak ne bömbölj!
Kivánszorgok, felkapom a kiflit. Szétnyílik a kezemben, jé, ezt már tegnap kettévágtam. Szerencséd van, Cicukám, hogy ilyen anyád van, kenek neked még vajat is bele. Hupsz, nincs a hűtőben. Ja igen, a margarin is elfogyott. Mikor is? Úgy két napja? Jó volna már bevásárolni végre. Lássuk csak, itt ez a jó kis sütőmargarin... Kicsit avas, sebaj. Vajaskifliprojekt kipipálva.    
- Cicukám - mondom büszkén a hálószobában -, vajas kiflit hozott anyád, na mit szólsz ehhez?  
Cicu gyanakodva, összeráncolt szemöldökkel: 
- Nem jó! Nincs benne vaj!  
- Csak nem látod. De nézd, ott van belül, a közepén! Ez jobb, mint a vajas kenyér, így még a kezedet se fogod összekenni!
(Meg az ágyat se - teszem hozzá magamban.)
Szétnyitja a kiflit, és bányászni kezdi benne ujjával a margarint. 
Eszik két falatot. 
- Jóllaktam! - dobja félre.  
Manó sétál be lassan a nappaliból: 
- Én kéjek vaaannajaot - motyogja.
Hogy mit? Öööö... ja persze, hát vajas kiflit kér ő is.   
- Hozom már a kiflit - és megállapítom, hogy lám, milyen kedves anyukaként pattanok most első szóra, megérte meginni azt a kávét... Ja, nem, nem is ittam meg, hova is tettem?!   
- Nem kéjek vajas kiflit! Vonatot kéjek! - horkan fel dühösen Manó. - Gyeje vonatozni! 
- Jó, megyek! 
- Nem Anyacuk! Apacuk, te gyeje!!!
- Itt ül az ölemben Cicu - szól Apa -, én nem tudok most menni. Gyeje, neked is olvasok, míg Anya a reggelit készíti.
- Nem megyek! Kakijni kell!
- Hát gyere a WC-be! - hívom. 
- Nem, nem kakijok Anyacukkal! Apacuk, te gyeje! 
- Anyacuk, én megyek veled! - szán meg engem Cicu. 
- Te fogsz Manó helyett kakilni? 
- Te nem kakijsz, ÉN kakijok! - kiabál dühösen Manó, és gyorsan bevágja Cicu előtt a WC-ajtót.  
- Elfér itt mindenki - nyitom ki újra. - Nézd, Manó, te ülsz a WC-re, Cicu meg a rózsaszín bilire. 
- Nem, én is bilibe!
- Dehát ez rózsaszín, ez lányoknak való.
- Hozd ide kék bilimet!
- Az ott van a ti szobátokban, és Virág még alszik, ne ébresszük fel, jó?
- Én bilibe, akkor is bilibe!
- Cicu, cseréltek? Te a WC-be, Manó a bilibe.
- Nem kell jószaszín bili, fújj, lányos! Én WC-be!
- Rendben, ülj rá!
- Nem ide! Másik WC-re! 
- Drágám, nézd, addig vacakoltál, míg összepisilted a nadrágodat. Kell még pisilni?
- Nem!
- És kakilni?
- Nem!
- És neked, Cicu?
- Nem!  
Leveszem Manóról a pisis ruhákat, és megpróbálok lábujjhegyen beosonni a gyerekszobába tisztákért. 
Nahát, Virág már ébren van. Apa telefonját nyomkodja suttyomban. Vajon mikor nyúlta le, és mióta van ébren? 
- Látom, a tegnapi (vagy tegnapelőtti?) pólódban aludtál - szólítom meg. Mellőzöm a "jóreggelt, drágám, hogy aludtál"-féléket, mióta értésemre adta, hogy utálja a reggeli köszönéseimet, és ha még egyszer megpuszilom, pofán vág. 
- Ez szuper, akkor csak nadrágot kell húznod, mindjárt jövök is a teáddal. 
- Azta, milyen jó kis traktoros nadrágot találtam neked, Manókám! - Hiába, Anya furfangos, aki jól tudja, milyen stratégiákkal vehet rá egy pucér fiúcskát, hogy legalább egy árva nadrágot rávarázsolhasson.  
Egészen irigylem magamat: hogy ez a nadrághúzás milyen könnyen ment! Ha így haladunk, még zokni is lesz a talpán. No csak azért, hogy féltőn szerető jó apám ne fenyegessen minket a telefonban: "Majd elmegyek hozzátok, és jól befűtöm a kályhátokat! Ha pedig még egyszer meglátok valakit mezítláb, még meg is verem. Elsősorban rád gondoltam, te nyomorék!" (A nyomorék természeten nem én vagyok, hanem a férjem, mióta eltörte a lábát.) A kályhánk füstöl, a szag elviselhetetlen, papa csak ne fűtsön be vele. Csináljon magának otthon szaunát, ha annyira akar.  
Csatt, Manó képen vág. Azt hiszem, nagyon elkalandoztam. 
- Ezt hívják pofonnak - mondom. - Miért kaptam? 
- E' nem jó nadrág! E' nagy! - fortyog. 
- Nem fog leesni, ha összekötöm a derekadon ezt a madzagot. Erre találták ki. 
- Nem, nem szabad összekötni! Nem engedem! Nem szabad! 
- Összekötöm mégis. 
Csatt, megint egy kaptam egyet. Kár volt nekem megtanítani a pofon szóra, most majd rajtam gyakorolja.
Manó vonatozni kezd, és én megkönnyebbülve indulok a konyhába reggeliért. 
- Kutya legyek, ha hoztad nekem azt a fránya mézes teát! - lépdel ki szobájából dohogva Virág. - Nahát, ti vonatoztok? Ördögbe a teával! Én is beszállok!
Hiába, Virág szókincse látványosan színesedik, mióta megkapta azt a hatalmas népmesegyűjteményt.
Cicu: 
- Én is, én is vonatozok! 
- Nem! Nem adok vonatból! - fülelem, és megállapítom magamban, milyen csodás reggeleim is vannak, mióta Apa kitörte a lábát, és most ő fog majd ugrálni problémát oldani. 
- Várjatok csak - hallom is a hangját -, van itt elég síndarab, építsünk mindenkinek külön pályát!
- Velem vonatozz, CSAK velem! - fortyog Manó.  
- Mindjárt, drágám, csak segítek előbb a lányoknak pályát építeni.
A pályák elkészülnek, de hopp, valami még hiányzik. 
- Kéjek vonatot! - mondja Cicu.
- Nem adok! - így Manó.  
Sebaj, Cicu kiszolgálja magát. Rúgás, hajtépés, harapás, lássuk: hányat is szerzett?  
Manó sír.
- Drágaságom! - esdekel nekem a férjem. - Most mondd meg, mit csináljak velük? Elfenekeljem őket? 
- Az nem lesz jó... Nyitva a függöny, beláthatnak a szomszédok, még feljelentenek minket bántalmazásért. Valami mást kell kitalálnod.
-  De kár. Lássuk csak... - mondja megadón Apa. Torokköszörülés, hangszínváltás. - Gyertek, édeskék, számoljuk meg a vonatokat. Mennyi van itt? Egy, kettő, három... nyolc! Ez csodás, mindenkinek pontosan négy-négy jut! Melyik négy vonat lesz Cicué?  
- Semmi! Nem adok! Enyém vonatok! - üvölt Manó. 
- Akkor választok én. Nézzétek, ezek lilák. Igazán lányosak! Legyenek ezek Cicué!
- De az ott mozdony! Nekem is kell mozdony! 
- Ez lila mozdony, ez Cicué. Nézd csak, maradt itt még neked egy zöld mozdony! Így mindkettőtöknek jutott egy darab mozdony és három vagon. 
Egy pillanatig néma csönd. Még a konyhából is érezni, ahogy a vibrál a levegő. És vajon Cicu mit szól majd ehhez az elosztáshoz?
- Jó - motyogja Manó. 
- Jó - mondja Cicu. 
Megkönnyebbülés, hurrá, hallani, ahogy a mázsás kő legurul Apa kebeléről. 
És abban a pillanatban megszólal Virág:  
- Én akkor most melyik vonatot kapom?
Tanácstalanságunkban nagy szerencsénkre Cicu váratlanul sírni kezd: 
- Száj nyelvem!
- Fáj? Mutasd csak! Dugd ki!
Cicu kiölti. 
- Ej-ej, nem csoda, hogy fáj. Nézd csak, tele van aftával - fordulok Apához fülig érő vigyorral. 
- Anyacuk nevet - húzza el magát tőlem sértődötten Cicu. - Anyacuk jossz! Száj nyelvem! Nem nevetni! Nem nevetni! 
- Jaj, édesem, ne haragudj! Nem annak örülök, hogy fáj a nyelved, hanem hogy megvan az oka, miért nem akartál enni tegnap a sós tortádból. De nagyon együttérzek veled. Úgy szeretném meggyógyítani édes kis nyelvedet. Neked van a világ legcukibb nyelve az összes cicu közül. Még Pamacs macskáénál is cukibb, pedig ő az övé aztán igazán cuki, igaz? 
Cicu megnyugszik. 
- Akkor megpuszilod nyelvemet? 
- Hát persze! 
Óvatosan puszit lehelek kiöltött nyelvére, és képzeletben már készítem is elő magamnak a pálinkát a fertőtlenítéshez.
- Nem jó! - sírja Cicu. - Száj nyelvem! Megpuszilod még egyszer? Jobban! 
Megint megpuszilom, most már úgy igazán. 
- Nem jó! - sír tovább. - Nem segít! Még mindig száj! Dugd ki te is nyelvedet, úgy puszilj! 
- Figyelj - hátrálok meg, - a gyógypuszi nem egyből segít, hanem lassan, észrevétlenül. De ha holnap felébredsz, már kevésbé fog fájni, és akkor majd tudni fogod, hogy mégis ez a gyógypuszi segített. Addig meg nézd, itt van ez jó kis finom szirup vigaszdíjul - indulok a fájdalomcsillapítóért.  
- Nem kéjek szijupot, fújj!  
- Pedig milyen szép rózsaszín! Azt hittem, ez a kedvenc színed.
- Nem kedvenc! 
- Rendben. Ki kér rózsaszín szirupot? - nézek körbe. 
- ÉÉÉN! - ugrik a másik kettő. 
Erre már Cicu gyorsan kitátja száját. 
- Itt ez a jó kis spray is - tartom az Anaftint. 
Cicu, mostanra nem kérdés, már tartja is a száját. Belefújok. 
- E' nem jó! Nem finom! Anya, jossz vagy! Apa is jossz, Anya is jossz!
Manó: 
- Anya jossz, Apacuk NEM jossz! 
- Ezt nem hiszem el! - csapom össze a két kezem. - Hát végre valamiben mégis egyetértenek!
- Hova mész, Apacuk? 
- Megyek munkába - feleli Apa. Feláll, veszi mankóit, és elindul a hálószoba irányába. Érdekes, hogy egy lábon is képes rohamtempóban elhagyni a terepet. Nem is ugrálás ez, már-már szökdelés, szinte érzem, ahogy minden szökkenéssel egyre könnyebbé válik a mozgása. 
Az órára pillantok. Mikor lett 8 óra?! És hogy van az, hogy fél 6-tól idáig semmit nem csináltam?!
"Ez nem semmi - biztatom magam az anyósom szavaival. - Hiszen egész napodat a gyerekekre áldozod. Hidd el, megtérül, mert amit most beléjük fektetsz, nem veszi el tőlük senki."  
Körbenézek, hogy a földre dobált romhalmaz, szennyes, ezeréves kiflicsücskök és Duplo-darabkák között megkeressem az én boldog, érzelmileg kiegyensúlyozott édes kicsi kincseimet.
- Anya! - kiabál Virág. - Cicu megint megharapta Manót! Manó nem adta oda a vonatot! 
  
 
 
 

Cicu nagy napja

Ikresanyu névnapot tart

img_5693.JPG

Ma van Cicu névnapja. Hát ez az! Ez az Ő napja! Egy nap, amelyen nem kell osztoznia az ikertestvérével - se tortán, se ajándékon, se közös meghívottakon, se közös programon, se semmin! Persze, rendezhető volna két külön szülinap is, de a névnap olyan természetesen kínálja magát. Szinte kiabál a falról a naptár, hogy ünnepeljük őt, csakis őt: Cicut.

Nyílként pattanok ki az ágyból, ahogy felvillanyoz zseniális haditervem. Miszerint Apa lesz a gyerekekkel, amíg el nem kezdődik online munkaideje - úgyse tud mit csinálni addig, csak ücsörög a mankóival, majd ellátja szépen mind a kettőt. Ja nem, hármat, mert Virág hányt egyet reggel, ovi kilőve, sebaj, ma minden klappolni fog. Majd gyorsan rendbe csapom a konyhát, amit tegnap úgy otthagytam, aztán készítek neki valami gyors ünnepi finomságot. Lehetne tortaformában. De nem szereti az édeset... Legyen hát sós quiche, hurrá, ezzel letudom az ebédet is. 

Míg pakolom a mosogatógépet, Cicu a lábamhoz dörgölőzik:

- Anyacuk, megnézed, micsinájtam?

- Anyacuk, szelemelsz?

- Anyacuk, én is segítek.

Jaj-jaj, ez így nem lesz jó, lassan minden gyerek a konyhában, semmit nem tudok haladni, ha mindenki rajtam, - most már Apacuk ugráljon nektek!

Cicu bánatos nagy szemét látva leguggolok hozzá:

- Ma van a névnapod. Különleges nap ez. Arról szól, hogy mindenki neked örül. És hogy te is örülj, mit szólsz, ha néztek egy kis Bogyót?

Elhessegetem a gondolatot, hogy Cicunak talán az lenne a legnagyobb ajándék, ha továbbra is tartanám a kezemben vagy nézném, ahogy játszik. Majd ha megtapasztalja, hogy érte van a torta meg érte az ének, na majd akkor elfelejti pillanatnyi bánatát! Lám, hogy örül a Bogyónak is, ez aztán az ünnepnap!

Nézzük a hűtőt. Van itt minden: tej, tojás, sonka, tejszín. Cicu külön-külön mindegyiket szereti, hát biztosan egybedobva is. Snidling - de jó, azt a kertben szokta legelészni! Sajt? Hm, elfogyott. De itt egy kis parmezáncsücsök, kitől is kaptuk?, jó lesz a tetejére. Hohó, leveles tészta! Zseni voltam, hogy megvettem nehéz idők esetére! Mikor is? Még a nyáron? Lássuk a csomagolást, csak egy hónapja járt le - szóval pont jó lesz! Minden adott egy szupergyors quiche-hez. 

- Virág, mit szólnál, ha Cicu sós tortáját szám helyett a nevével díszítenénk? - súgom a fülébe a négyévesemnek, aki bólint, és máris izgatottan áll neki a kézműveskedésnek.

A quiche elkészült, a dekoráció elkészült. Elérkezett az idő, hogy felköszöntsük kis ünnepeltünket. 

Mindenki az asztalnál. A Boldog szülinapot! dallamára harsogjuk, hogy Boldog névnapó-ót!

Nahát, Cicu elfordul, két kézzel takarja arcát:

- Nem akajoom, NEM AKAROOOM! 
Nem úgy van az, ez neked szól, ezt meg kell hallgatni, hisz úgy szeretünk téged.
- Fújd el a gyertyát!
Ez már tetszik neki. Manónak is:
- Én elfújom, én elfújom!
Már késő, meg amúgy is.
- Én is kéjek fújni, én is kéjek! - görbül Manó szája. - Ááááááááááááh! Én akajtam elfújni!
- Ez most Cicu névnapja. Ő fújhatta el a gyertyát. Nehéz ezt elfogadni, igaz?
Manó magába roskadva visszahuppan a helyére. Cicu összeráncolt szemöldökkel nézi az esetet, végül diadalittasan mutat rá:
- Ő nem kap tojtát!   
- Ez a te tortád, de mindenki eszik belőle, úgy gondoltuk. Ehetünk belőle? 
- A-ahm.
- Nem?!... Szerencséd van, Cicukám, mert készítettem még egy tortát! (A maradékokból.) Egy egészen icike-picikét, ami csakis a tied! Ebből csak te ehetsz.
- Nem abból eszek! A nagyból eszek!
- ...Hát jó, akkor mi osztozunk a kicsin. Így jó?
- Nem. Én nem szejetem tojtát!
- Tudom. Képzeld, ez nem olyan torta! Ez sós torta! Ezt nagyon fogod szeretni. A kedvenceidet tettem bele: tejet, tojást, sonkát.
- Ez SÓ-ÓS? - hökken meg egy pillanatra Cicu.
- Igen.
- Nem kéjek sósat!
Virág nevetgélni kezd:
- Hihi, nem kér sós tortát, behalok! Anya egész délelőtt ezen dolgozott, hihi!

Újra meggyújtom a manófejű gyertyát, és a hüppögő Manó elé tartom:
- Na fújd el, Manó, te is, aztán eszik, aki akar! 
Cicu: 
- Kéjem vissza én manómat!
Manó:  
- Én manóm! Én vagyok Manó! Kéjek manót!
- Ez Cicu manója - felelem.  
- Csúnya vagy, Anyacuk!
Virág: 
- Te vagy csúnya, Manó!
Manó: 
- Nem vagyok csúnya, Anyacuk csúnya! Én méjges vagyok!
Virág:
- Én vagyok mérges!
Manó feláll a székén, s nagy hatásszünetekkel, színpadiasan bökdös felénk: 
- Te nem méjges vagy, ÉN méjges vagyok, Anyacuk csúnya!!!
- Most Cicu napja van - szólok közbe. - Most ő kapott sárga manót. Majd neked is lesz névnapod, és akkor te is kapsz sárga manót. De tudod, mi jutott eszembe? Lehet, hogy a spájzban találok neked még egy másik manót. Azt hiszem, talán kéket. 
Bemegyek a spájzba, és visszatérek egy manóval. Zölddel.  
- Tessék, drágám. 
- Fújj, csúnya! Kéket, kéket!
- Nos, ki az, aki megkóstolja a sós tortát?
Virág:
- Én nem csak megkóstolni akarom, hanem enni, ENNI végre!
Hálásan pillantok feléje.
Manó:
- Jaj, megégettem ujjamat gyertyával!
Cicu büszkén:
- Én nem megégettem ujjamat!
Manó sírva fakad. 
Cicu: 
- Én nem síjok. Látjátok? Én nem síjok! 
- Látom. Manó, fáj az ujjad még? Nem? Jól van. Akkor ki fogja megenni a tortádat, Cicu?
- Én! - vágja rá Cicu. VÉGRE!
- Nézd, itt egy kis falat.
Beveszi a szájába, s azon nyomban köpi is ki.  
- Nem kéjem.
Megadom magam.
- Jó, mit kérsz ebédre?
- Tej, tojás, sonka. Van?
Virág buzgón enni kezd (feltámad bennem a gyanú, hogy hol is a nagy hányingere, meg mit is mondott pár napja: "ha végre beteg lennék, csak velem foglalkoznál"), és közben dúdolja: 
- Boldog névnapó-ót, boldog névnapó-ót!
Cicu maga elé motyog: 
- Nem akajok névnapot! Névnap nem jó! Névnap JOSSZ!

 

 

 

 

Ikresanyu csapatot épít

cartoon-brother-sister-are-quarreling-girl-is-inflating-balloons-boy-is-angry_657440-1.jpg
- Kint esik az eső. Tudjátok mit? Csináljuk játszóházat - itthon!
Már többedik napja zuhog, minden olyan szürke, és igazából én vagyok az, aki szeretné megspórolni a kintlétet. Magyarán a sárban dagonyászást, az előszoba összetaknyolását, a fogyhatatlan mosást, na de főleg az ugrálást a pocsolyákban (lejtőn lefelé, orron landolva) (figyelem, a nem ugráltatás egyenlő azzal, hogy nem veszed figyelembe a gyerek korának megfelelő szükségleteit, Vekerdy óta ez már világos, tudja ezt minden szembejövő anyatárs).
Papírlapokat fektetek buzgón a szőnyegre.
- Ezek a kövek, a szőnyeg pedig a sár. Sétáljatok végig a köveken, de vigyázzatok, bele ne essetek a sárba!
A gyerekek lelkesen elindulnak.
- Nézd, hogy lépdelek, már be is értem a célba! - kiabál Virág.
Az ikrek a nyomában. Nem várják meg a startot, egyszerre indulnak, folyton egymásba ütköznek, és ugyanarra a papírra akarnak állni.
- Ez a papíj az enyém!
- Nem, enyém!
Újabb papírokat fektetek le:
- Nézzétek csak, két úton is lehet egyszerre sétálni.
De a két út csak ugrásnyira van egymástól, az ikrek ugrálni kezdenek, megint egymásba ütköznek. Lökdösődés, nyafogás:
- Ez a papíj az enyém!
- Nem, én vótam itt hamajabb!
- Anya, Cicuék nem engednek át, pedig én már itt várok mióta!
- Vigyázzatok, ha lelökitek egymást, senki nem tud bejutni a célba! Hol az a kicsi talpacska? Nézd csak, tedd erre a kőre gyorsan, látod, itt nem zavar senki, már mehetsz is gyorsan!
- De én itt akajok menni! Manó tegye tajpát oda!
- Nem, Cicu tegye!
- Húha, ki lesz most az az okos, aki átugrik a másik út kövére? Siessetek, mert jön egy darázs, jaj-jaj, még megcsíp valakit a pocsolyában, ha túl sokáig ácsorog itt! Bzzz!
- Én vagyok az okos, én ugjok!
- Nem, én ugjok!
Ahh, azt hiszem, ez a játék még korai volt. Sebaj, ma úgyis tele vagyok ötletekkel arra nézve, hogy is lehet marakodás helyett a testvéri kapcsolatokat erősíteni és igazán együttműködő kis csapatot építeni. Nem is értem, ennyi alvás(hiány) után hogy tudok így sziporkázni.

- Nézzétek, itt van ez a két lufi tegnapról. Feldobom őket a magasba, de ti ne engedjétek őket leesni!
Hamar kiderül, hogy két lufi nem elég, mert Virágnak egyedül se kihívás fent tartani a kettőt.
Cicu sir:
- Anyacuk, Vijág nem enged lusziszni (azaz lufizni)!
- Hozok még kettőt.
- Anya, én is fújhatok?
- Fújhatsz. Melyiket választod, Virág?
- A pirosat, a pirosat!
- Rendben, akkor én fújom a rózsaszínt.
Fújom nagy hörcsögképpel, érzem, ahogy az erőlködéstől pirosodik a fejem, valahogy a lufifújás tudománya nálam kimaradt, na mi lesz most, besülök, mint a múltkor a strandon az úszógumival, vagy sikerül, huhú, dagad a lufi, hurrá.
- ANYAAA! NEM HALLOOOD, AMIT MONDOK?! - ordít Virág.
Meglepődöm, ezek szerint már szólongat egy ideje? Naná, bömböl, mert mégiscsak a rózsaszínt akarta, ő ezt már megmondta, de én csak azért is a pirosat fújtam, nem kell, csúnya, fújj, hagyjál.

- Huhh, akkor most pihizzünk erre egyet, jó? UZSONNAAA! Amíg hozom az uzsit, maradjatok itt, és játsszatok kicsit. Mindenki magában, jó? Ki melyik játékot választja?
Ki-ki választ magának, ami tetszik. Az egyik kirakót, a másik beszélő papagájt, a harmadik mentőautót.
Mire megtöltöm a bögréket teával, a tálkákat gyümölccsel (nem több öt percnél, hisz ma ügyesen mindent előre elkészítettem, hiába, ez egy ilyen sziporkázó nap), és visszaérek hozzájuk, már egymás haját tépik.
- Mi történik itt?!
- Nem atta oda papagájt!
- Meghúzta a hajamat!
- Meghajapott!
- Akkor most ne szóljon senki semmit, amíg meg nem issza a teáját! CSEND LEGYEEEN! - ordítom.

Míg isznak, gondolok egyet, megfogom a földön heverő plüssöket. Veszek egy levegőt, és megpróbálom megkeresni magamban a (sosem volt) kreatív anyut, aki mindent megold.
- Ó, kutyuska, mi történt veled, miért ilyen bozontos a szőröd? Összeverekedtél a szomszéd kutyával?
Figyelmes, tágra nyílt szemek, néma csend és légyzümmögés, szinte érezni a vibrálást, ahogy a gyerekek lélegzet-visszafojtva várják a folytatást.
Legalábbis így van megírva a nagykönyvben.
Manó bömböl:
- Az az én kutyusom!
Cserélek teknősre. Virág sír:
- Az az én teknősöm!
- Igen, ezek a ti állataitok. Kölcsönvehetem őket? Csak egy kicsit, amíg eljátszok velük egy mesét.
- Cicutól kérd el! Ő adja neked kölcsön!
- Nem, Virág adja oda!
Bömbölés, sírás, hajtépés.
Érzem, ahogy zöld pikkelyeket, karmokat növesztek, nőni kezd a fejem, sőt sokszorozódni, már füstöl az orrom is, de mielőtt lángjaimmal nyelném el a gyerekeket, becsapom az ajtót, és úgy okádom:
- Én most innen EEELMEGYEEEEK!
- Hova, Anyacuk?
- VILÁGGGÁÁÁÁÁÁÁÁ!

Ikresanyu kórházazik

 

laddersafety.jpg

Belém kapaszkodva, egy lábon ugrál be a férjem a kanapéra. Sziszeg a fájdalomtól, jegelni kellene a lábát, de faképnél hagyom, mert begyűjtöm a még építés alatt álló teraszról a két 2.5 évest (Manót és Cicut) meg a négyéves nagylányt (Virágot).

Míg Apa egyedül sziszeg kínjában valahol a nappaliban, kimosom őket a sárból. (Átfut rajtam, hogy az OSB lap meg az eldőlő létra rájuk is eshetett volna, vagy hogy Apa most gerinctöréssel vagy akár vérben is landolhatott volna róla. Hahh.) 

- Apacuk, micsinájtáj?

- Apacuk, mijé fekszel?

- Apa, fáj?

Míg keresem a mirelit zöldséget a lábára, a három gyerek már rajta hancúrozik.

- Vigyázzatok a lábára!

- Apacuk, olvasol Annapetit?

És Apa képes arra, hogy olvasson nekik. Míg a doktornővel telefonálok, látom, hogy a kicsi fiunk, Manó Apa fülét fogja. Ebből tudom, hogy megijedt a történtektől, és nyugtatni akarja magát.

- A doktornő szerint be kell mennünk a sürgősségire. 

Apa csak legyint férfimódra: holnapra úgyis elmúlik, nem dagad a lába, nem kékül, nézd, még mozgatni is tudom a talpam. Szinte hiszek neki, de azért erősebb most az övénél a doktornő szava: látott ő már nem dagadó és mozgó lábfejjel is saroktörést, nagy bajok tudnak lenni az ilyen esésekből.

- Rendben, bemegyünk, de csak megnyugtatás végett - mondja Apa. - A gyerekekkel mi legyen? 

Lujzi nénit két hónapja nem látták, még ha vállalná is, csak fokoznánk az ijedtségüket. Fél négy van. Még sok az idő a lefekvésig, addigra majd csak hazaérünk. Legfeljebb úton hazafelé már aludni fognak a kocsiban. 

Kicsit meggondolatlan a kalkuláció, mert fél öt lesz, mire mindenki autóban ül (ennyi idő három kisgyereknek meg egy mozgássérültnek összepakolni az enni-, inni-, olvasni-, csinálnivalóját, mindenkit megpisiltetni, át- vagy felöltöztetni, berakni az autóba), és fél hat, amíg ugyanezt a csapatot eljuttatom a fehérvári kórházparkolótól a sürgősségi termébe. 

- Anyacuk, most micsinálunk?

- Anyacuk, pisilni kell! 

- Anyacuk, kapj el, ha tudsz!

- Vijág kiboríjotta az összesz topit! 

- Manó elvette a magazinomat!

- Cicu meghajapott!

Míg telik az idő - hol betegfelvételre, hol orvosra, hol röntgenre vagy CT-re várva -, úgy tűnik nekem, hogy lassan a váró minden sürgős (magyarán órák óta várakozó) betege ízelítőt kap a nagycsaládos élet minden nyűgéből és szépségéből. Mindenesetre Apa az egyetlen várakozó, aki a hosszas ücsörgés közepette sem "fájhat", még csak nem is unatkozhat a gyerekek mellett. Olvas, etet, barkochbázik, csiklandoz, vagy ami kell, miközben nagy ritkán beszólítják vizsgálgatni.

- Anyacuk, kakijni kell! - szól Manó. 

- Hú, kicsim, nem szívesen ültetnélek rá erre a WC-re. Nagyon koszos. Nézd, még deszka sincs ezen. Tettem rád pelust a biztonság kedvéért, most azt használd, jó? 

- Nem! - dobbant egyet a lábával. - Nem, én NAGY VAGYOK! Nem pelusba! Vécébe!

- Persze, nagyon nagyfiú vagy, az már biztos! De akkor is nagy vagy, ha most a pelust használod. 

Manó levágja magát a földre, úgy hisztizik. Elfáradt, este kilenc van. Ilyenkor már rég ágyban szokott lenni. 

Megadom magam. 

- Az autóban van egy bili. Kimegyünk, és arra rácsücsülsz, jó? 

Cicu is már a kórház ultrasteril padlóján fetreng és nyalja a bacikat. Felöltöztetni három gyereket, kijutni velük a parkolóba, vinni összesen harminc kilót a két kezemben, ha már az ikrek nem akarnak sétálni, hm... 

- Itt hagyhatom rád a két lányt? Órák óta úgysem történik semmi. 

Kimegyek 1 darab gyerekkel. Ilyenkor mindig elkap valami nagy szabadságérzet. "Azta, milyen könnyű. Csak felkapom, és már ott is vagyunk a kocsinál. Nahát, épp annyi idő, mintha csak egyedül sétálnék oda." Valami átdereng egy korábbi életemből, amikor az 50 méteres távolság még valóban 50 méteres távolság volt. Nem ez az áthidalhatatlan, fáradságos, megannyi számomra-nem-zsigerből-jövő-külön-kompetenciákat-fejlesztendő akadálypálya. (Vagyis hogyan juttassak el A-ból B-be 3 gyereket - megőrizve minimum a testi épségüket, de jó esetben a magam szellemi épségét is -, ahol a legidősebb 4 éves, mindegyik különböző irányba akar menni, a két 2 éves vígan éli dackorszakát, vagyis mind felfedezi, hogy ő is akarhat valamit, és ennek a valaminek különböznie kell a többiekétől, de legalább az ikertestvérétől biztosan, és megtapasztalja, hogy ez a különböző akarat egészen különleges hatást tud kiváltani Anyából, például pipacsvörössé lehet tenni vele Anya fejét, vagy izzadságcseppeket varázsolhat a fejére, de az is lehet, hogy Anya is megáll az utca közepén, és a szembejövő forgalommal nem foglalkozva hadonászik felemelt kezekkel az ég felé.)

Manó büszkén baktat bilijére a kocsi csomagtartójába. Múlnak a percek, és én roppantul kiélvezem mindegyiket, beszívva a felhőtlen anyaidő illatát. Na meg a biliét, mert Manó nem tud leszállni róla. Valahol mélyen motoszkálni kezd azért bennem, hogy mintha túl régen lennénk itt, legalábbis ahhoz képest, hogy a lányoknak azt mondtam, csak egy percre ugrunk ki, és mindjárt jövünk is. Felhívom Apát. 

- Jól vagy? Minden rendben? 

- Jól vagyok, csak szerintük nem, úgyhogy bent tartanak. Holnap összecsavarozzák a sarkamat, mert darabosra tört. Már épp akartalak hívni.

- Micsoda?! És akkor most hol vagy? 

- Hát most elkülönítettek itt egy ágyon, míg az osztályra visznek. Ezért tudtam felvenni. 

- És a lányok hol vannak? 

- Hát veled. Vagy mégsem?! 

- Én a kocsinál vagyok még, Manó nem tud leszállni a biliről, gondolom, megviselték az izgalmak. 

- A lányokat egy nénire bíztam ott a váróban, mondván, hogy te ott leszel mindjárt. Ahogy kimentél, egyből beszólítottak. 

- De az már legalább 10 perce volt!

Csomagtartót lecsapom. Ja, benne egy kétéves kisfiú egy bili tetején. A vaksötétben. Egyedül. Felnyitom újra.  

- Drágám, beszaladok a lányokért, hogyan mind együtt legyünk veled, jó? Nincs mitől félned, mindjárt itt leszek. 

Manó bólint. 

A lányok visítanak a váróban, Apáért és Anyáért kiabálnak. Felkapom őket, és a lehető leggyorsabban visszaviharzom velük a kocsihoz. (Közben átsuhan az agyamon, hogy nahát, kettővel is egész gyorsan lehet közlekedni, ha legalább az egyik már akármilyen fáradtan is, de legalább a saját lábán tud sétálni. Csak valahogy ez a hármas variáció nem megy nekem. Mit élhetnek át a hármasikresek...)   

Manó meglepő módon nem tűnik ijedtnek. Zokogó gyerek helyett egy álmosan ücsörgő fiúcskát látok. Apa hív: 

- Ha most visszajöttök, még beengednek elköszönni tőlem.  

Mit csináltak régen mobiltelefon nélkül? Hah. 

Mennék, de Manó még trónol. Apa kétpercenként hívogat. 

- Gyertek öt percen belül, vagy már nem engednek be.

Csoda történik, mert Manó ebben a pillanatban leszáll. Most hova takarítsam ezt el? Zacskókeresés, kukakeresés, gyerekek begyűjtése, "Cicukám, most nem tudlak felvenni, nagyon nehéz vagy, gyere a saját lábadon", Cicu lépdel, de elesik a padkában, zokog, mégiscsak két gyereket cipelek, még jó, hogy ilyen közel találtam parkolót. 

Csengetünk, Apához be, mindenki fáradt, mindenki zokog, mindenki ordít. 

- Apacuk, gyeje haza! Apacuk, GYEJEEEE!

Már nem vagyok biztos abban, hogy bölcsebb volt visszajönnünk elbúcsúzni, mintha Apa egyszerűen "eltűnt" volna. (Azt hiszem, a nővérke se fog ilyen engedményt tenni másnak.) Abban pedig biztos vagyok, hogy legközelebb akármilyen "kis" sérülésünkkel se hozok gyereket kórházba... akkor inkább egy idegenre őket... Vagy mégse? 

Összeszedem minden szétdobált cókmókunkat a kórházi folyosókról, és ismét nagyon hálás vagyok, hogy Virág már maga is tud vinni egy hátizsákot... Valahogy elvánszorgunk a kocsihoz, elindulunk, és örülök, hogy álomba sírják magukat, miközben altatót énekelek. Késő éjszaka van, mire hazaérünk, és talán ez az első eset, hogy egyszerre három gyereket csempészek át az autóból az ágyába. 

   

süti beállítások módosítása